Wednesday, November 10, 2010

kelas memasak bersama chef want some help



bertemakan tropika, menu kita pada hari ini ialah kepak unta ala thai.....

bahan-bahan:-

  • segenggam tabah
  • tali pusat jiran anda
  • biskut jacob hi-fibre
  • 2 guni kacang kuda
  • 2 guni pil kuda
  • daun terup dicincang halus
  • bawang merah segar (kulit tidak dibuang)
  • sos cili benggali (ambil pada burger yg separuh dimakan)
  • serbuk lada pink
  • dan semestinya kepak unta yang segar dari ladang pak mat askar
cara-cara:-

  • lumurkan kepak unta bersama air sirap yang dibeli bungkus ikat tepi
  • goreng bersama daun terup, serbuk lada, serbuk peletup dan minyak gamat langkawi
  • masukkan bawang besar yang tidak dipotong dan elakkan dibuang kulitnya untuk mengekalkan keaslian rasa bawang
  • taburkan biskut jacob hi-fibre yg dikunyah halus untuk kesihatan diri
  • perap dalam masa 5 tahun
  • selepas warnanya nampak kekejungan, masukkan dalam oven selama 2 saat pada suhu 273.15 kelvin
  • keluarkan daripada oven dan rebus bersama kacang kuda, kacang kambing dan kacang je soalan ni
  • kalau nampak tak cukup masak, buang saja ke dlm unggun api atuk membakar sampah
  • kemudian ambil semula dan sediakan di atas pinggan percuma colgate
  • letakkan tali pusat jiran anda sebagai hiasan, boleh gunakan ginjal untuk nmpak lebih ceria
selamat mencuba! =)

2 comments:

Amethyst said...

mesti nk tiru aku . nk buat jugak resepi resepi ni.=pp

tokey talikasut said...

ko lame xbuat, makcik seblah rumah merungut xtaw nak masak ape...